Bivalna enota Lukavci

17.septembra 2007 smo v Lukavcih odprli tretjo bivalno enoto v kateri nudimo udobno bivanje osebam z demenco.Bivalna enota se nahaja v vaškem okolju in je približno 800 metrov oddaljena od Doma Lukavci. Prostorsko je razdeljena na dve majnši zaključeni enoti, kjer v gospodinjski skupnosti biva po 12 oseb. Osebe z motnjo spomina in drugimi motnjami bivajo v dvoposteljnih sobah. Torej v bivalni enoti biva 24 oseb z demenco, za katere skrbi 12 zaposlenih. Koncept prostorov je sodoben, tako, da stanovalci iz svojih sob s predprostorom in kopalnico prihajajo naravnost v dnevni prostor z odprto kuhinjo in jedilnico, ter možnostjo izhoda na teraso v park.

 

 

Osebam z demenco je tako zagotovljeno dovolj prostora za varno gibanje znotraj oddelka in neposredni okolici, kjer ni stopnic in ograj, ki bi stanovalce fizično ovirale.

Vizija razvoja dela s stanovalci v dislocirani enoti poteka v smislu integrirane oskrbe. Stanovalci bivalne enote imajo omogočeno osnovno oskrbo in socialno oskrbo, ki je namenjena izvajanju vsebin socialne preventive, terapije in vodenja stanovalcev v smislu samostojnosti, razvijanja in ohranjanja socialnih odnosov, delovne okupacije, reševanja osebnih in socialnih stisk.

Nudena jim je tudi zdravstvena nega, katera je specifična za osebe z demenco, ki potrebujejo več vzpodbude, pozornosti in potrpežljivosti. Delo poteka veliko bolj počasi, prilagojeno stanovalčevim zmožnostim sodelovanja in individualnim potrebam. Vse aktivnosti potekajo skupaj s stanovalcem in ne namesto njega, z namenom ohranjanja samostojnosti. Nudi se mu toliko pomoči kot je potrebuje.

V bivalno enoto sprejemamo stanovalce na podlagi prošenj. Kriterij za nameščanje v bivalno enoto je pokretnost stanovalca in relativno še ohranjene kognitivne funkcije, ter zahtevana kategorizacija v oskrbi in zdravstveni negi. Stanovalci ob namestitvi ostajajo v tej enoti. Razen v primerih, ko se izkaže, da je trajno poslabšanje zdravstvenega stanja stanovalca tako hudo, da potrebuje zahtevnejšo oziroma primernejšo zdravstveno nego, se ga premesti na negovalno enoto v zavodu (zaradi ustreznih aparatur).

BE-Lukavci

 BE-Lukavci